27. 5. 2012

Jane Austenová: Pýcha a předsudek


Jane Austenová 1775 - 1817

-          autorka rodinných románů s ženskými hrdinkami
-          odmítla sentimentalismus i romantickou tajemnost
-          měla 6 bratrů a 1 sestru - blízký vztah (→ vztah Jane a Lízy v PP)
-          nikdy se neprovdala (svým postavením dcery bez věna se náramně bavila)
-          žila v hrabství
-          získala kvalitní vzdělání
-          své romány vydávala anonymně
-          V centru děje knih Austenové stojí mladá žena, jejíž problémy jsou typické pro neprovdané dívky z vyšších vrstev na počátku 19. století. Pro tehdejší ženu byl výhodný sňatek jediný způsob, jak dosáhnout sociálních jistot a uznání.
-          Rozum a cit - Pojednává o dospívání a hledání životního partnera dvou absolutně odlišných sester. Děj je vyprávěn velmi poutavým, typicky austenovským způsobem, který zaujme i v dnešní době.
-          Mansfieldské panství, Emma

epika

Pýcha a předsudek je dílo, které obsahuje děj, proto se jedná o epiku.

rodinný román

Román je prozaický epický žánr, ve kterém nalezneme smyšlený děj, román má rozsáhlý a spletitý děj, postavy se vyvíjejí. V tomto díle zachyceny osudy celé rodiny.

děj

Děj díla se odehrává na konci 18. století v Anglii, konkrétně v malém venkovském sídle v městečku Netherfield. Kniha vypráví o rodině Bennetových – o panu Bennetovi, jeho ženě a jejich pěti dcerách – Jane, Elizabeth, Kitty, Lydii a Mary. Pan Bennet je moudrý muž, jeho žena je velice povrchní a jejím životním snem je bohatě provdat všech svých pět dcer. Když se doslechne, že na netherfieldské panství se má nastěhovat pan Bingley, bohatý londýnský šlechtic, je štěstím bez sebe. Nový pán pořádá ples a tak se na něj paní Bennetová vypraví se svými nejstaršími dcerami – Jane a Elizabeth. Jane, velmi půvabná dívka, se panu Bingleymu ihned zalíbí a věnuje se jí celý večer. Líza však celý ples prosedí u stolu a ještě k tomu ji urazí Bingleyho přítel pan Darcy. Když do vesnice zavítá vojenský pluk, nejmladší sestry Bennetovy jsou jako u vytržení. Neustále běhají za vojáky a poté, co se Elizabeth seznámí s důstojníkem Wickhamem, začne důstojník rodinu Bennetových pravidelně navštěvovat. Během těchto návštěv rozšíří pomluvy o svém někdejším příteli Darcym. Ten se díky tomu stává v městečku velmi neoblíbeným. Později se Elizabeth vyzná ze svých citů a požádá Lízu o ruku, ovšem kvůli pomluvám je Lízou odmítnut. Elizabeth mu vyčítá i to, že přemluvil svého přítele, aby se odstěhoval zpět do Londýna a překazil tak lásku Bingleyho a Jane. Postupem času ale Líza zjistí, že vše není tak, jak se zdá a začne k panu Darcymu cítit přátelství a lásku. Když se s ním po dlouhé době náhodou setká v jeho sídle na Pemberley, pochopí, že on se také změnil a že už není tak rezervovaný a chladný. Stal se z něho moudrý a laskavý muž. Paní Bennetová je štěstím bez sebe, protože může chystat rovnou dvě svatby.

charakteristika postav

Elizabeth Bennetová - milá, příjemná a inteligentní dívka. Je velmi slušně vychovaná, a proto se při určitých situacích stydí za chování své matky a mladších sester. Zároveň dokáže být tvrdohlavá a stát si na svém. Na dobu, ve které žije, má velmi emancipované názory. Vyjadřuje se na úrovni, někteří však její odpovědi považují za pobuřující a odporující společenskému dekoru.
Pan DarcyZ počátku nepřístupný a trochu namyšlený muž. Přestože se mu zprvu Elizabeth moc nezamlouvá, za nějaký čas ji lépe pozná a postupem času se z něj stane citlivý, ušlechtilý, laskavý a moudrý muž, který chápe, že v životě není důležitý jen šlechtický titul.
Jana Bennetová - mladá, krásná dívka, velmi citlivá. V lidech vidí pouze to dobré, což se jí vždy nevyplácí.
Pan Bingley - mladý, bohatý, ideální partner. Své city nedokáže skrývat, je velmi průhledný. Snadno se nechá ovlivnit.

jazyk

-          er-forma, vypravěč je nezúčastněný, spisovný jazyk na úrovni dané společenské třídy

vrstevníci

Walter ScottIvanhoe
Puškin - veršovaný román Evžen Oněgin
George Gordon Byron - básnický cestopis Childe Haroldova pouť

Karel Hynek Mácha – lyricko-epická báseň Máj
Karel Jaromír Erben – sbírka básní Kytice

inspirace

svým vlastním životem a společností

film

Pýcha a předsudek – TV seriál – 1995 – r. Simon Langton – Colin Firth, Jennifer Ehle
                                   – film – 2005 – r. Joe Wright – Keira Knightley, Matthew MacFadyen

inspirace dílem

V určitém pohledu byl román Pýcha a předsudek inspirací pro román Deník Bridget Jonesové od Helen Fieldingové. Obě díla se zabývají podobno tématikou. Hlavní podobnost se týká jména Darcy. Jak v PP, tak v DBJ se jedná o muže z vyšší společnosti, které hlavní hrdinky považují za snoby a ani ve snu by je nenapadlo, že se do sebe zamilují. DBJ se dočkal i stejnojmenného filmového zpracování, v němž hlavní mužskou postavu Marka Darcyho hraje Colin Firth, který hrál pana Darcyho v adaptaci Pýchy a předsudku z roku 1995.

srovnání

Brönteová Emily: Na Větrné hůrce - postavy Bronteové nežijí tak poklidně jako v PP; mají mezi sebou složité vztahy, konec není idylický; postavy trpí duševními chorobami, ale i chorobami fyzickými; hl. rysem díla je milostný cit mezi Heathcliffem a Kateřinou - on udělá vše, aby byla šťastná, i když to spočívá v tom, že ho opustí

2 komentáře:

  1. Ahoj jestli je tohle rozbor díla k maturitě,tak je neúplný nemáš,tam literarní druh,žánr,kompozici,námět,motiv,časoprostor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak za prvé, tohle bylo aktuální v roce 2012. Možná se od té doby něco změnilo. Každopádně bych doporučila zajít na oční, druh, žánr, námět/motiv tu najdeš, netuším, co má být časoprostor, kompozici tam nemám. Pokud máš něco k opravě, napiš, ráda to doplním ;)

      Vymazat

Děkuji za komentář, no bohužel se stránkám aktivně nevěnuji, takže nevím s jakou rychlostí si komentáře všimnu. Snad brzy :)